За жалост нещата отиват към доста зле. Дори и да отложихме приемането на законите SOPA/PIPA, в Европа сега ни застрашава ACTA. В интернет пространството се появиха няколко сайта, които носят простичкото име STOP ACTA. През октомври 2010, тихомълком няколко държави са подписали това споразумение, а те са:

Япония и Америка, които изработиха споразумението, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея. Този Януари се подписа споразумението и от други държави включително и нашата собствена България.., те са:

Европейската Комисия, начело на преговорите, Австрия, Белгия, България, Чехословакия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Англия.

Посланика ни в Токио е подписал споразумението преди няколко дни, като той е бил упълномощен от кабинета на 11 януари. Странно, че по-големите медии в България мълчат за ACTA, но за това сме ние по-малките медии и Ви предоставяме информацията каквато е.

Подписите на държавите все още не означава, че всичко е свършено. Първо споразумението трябва да се ратифицира от Европейския Парламент, а вотът ще е през Юни 2012.

Самият документ който е на Български, можете да го прочетете тук.

Ако искате да се подпишете върху петиция срещу ACTA, която ще бъде изпратена в Брюксел, линкът е този. По последни данни подписите преминаха 1,000,000.

Можете да пратите e-mail на депутатът ни в Европейския Парламент с въпрос дали ще подкрепи ACTA на главуването през Юни от този адрес.

ОЧАКВАЙТЕ АКТУАЛИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ СКОРО!

 

YouTube Preview Image