Myspace.com – да, много добре си го спомняме всички! Можехме да качваме снимки, да шерваме песни и да пишем коментари или поне докато не се появиха и други социални сайтове.

Една от последните новини от сферата на социални мрежи, обсъжда напоследък неочакваното завръщане на Myspace в индустрията. Това е един от най-големите врагове на Facebook, а именно инвестицията на поп звездата Джъстин Тимбърлейк. За последните месеци Myspace успя да генерира 1 млн. нови потребители, да бъдем по-точни – само в рамките на 30 дни! Говори се, че интересът към тази мрежа се е възобновил, благодарение на факта, че вече има връзки и препратки към twitter и facebook. Въпреки залязването на тази мрежа или поне доскорошното чувство за край, Myspace се озовава дори преди Google+ и linked in.

Нека спрем да се измъчваме с догадки. Историята на Myspace ни напомня, че тя беше една от протежетата на Рупърт Мърдок още в началото на 2000 година. След продажбата й на различни инвеститори, новата идеята била да превърнат това социално място в едно своеобразно средище на музикални изпълнители и продуценти, начело с Тимбърлейк. Много препратки биват правени и към spotify и deezer, като подобни музикални сайтове, но с по-малък успех. За да си представим какво точно значи това нека да погледнем и някои статистики. Например, дата база данните и каталозите на тези музикални сайтове са равняващи се на по-малко от 15 млн., в сравнение с 40 млн. песни, съдържащи се в Myspace.

Дали това не е поредния рекламен трик от страна на Myspace или просто желанието ни да бъдем част от някоя социална група надделява, засега не можем да установим. Едно нещо остава ясно, а именно, че всички тези социални мрежи успяват да разберат масовите нужди и да печелят от това.