Всички знаем, че в днешно време е трудно да си купим много от програмните пакети, от които нашият бизнес има нужда – дали софтуер, апликации или други. Трудно е не, защото няма избор, а поради факта, че едно такова софтуерно оборудване излиза прекалено скъпо, особено за малкия бизнес и то най-вече в България. Хубавото в случая е, че има и други варианти за постигането на тези цели, които не са нелегални. Достатъчно е само да ги потърсите в google.com и разбира се, да проявите малко повече внимание откъде точно ги сваляте. Един добър, базов съвет е да използвате SnapFiles.com и Download.com . Прочете в следващите редове повече съвети.

Офис софтуер. Вместо Word, може да свалите Open Office, който е почти толкова добър, колкото пълната версия на Microsoft Office, заедно с всичките програмки. Google Docs е следващото решение, до което можете да прибегнете – в него може да правите презентации, да споделяте с Вашите колеги важни документи, да обсъждате дистанционно проекти и какво ли още не!

Защита. Защитата от вируси е много важна част от правилното и безопасно съществуване на вашия бизнес. Безплатните решенията, които стоят пред Вас са следните: AVG, Ad-Ware Free, avast!, Microsoft Security Essentials. Поне до някаква степен, те ще Ви защитят.

Хранилище и бекъп . Трябва ви повече място за съхранение на електронни файлове и документи или пък онлайн бекъп? В такъв случай е добре да видите някои от тези програмки и сайтове за онлайн съхранение на данни (cloud storages) и бекъп: DriveImage, Gladinet, SpiderOakMozyHom и Windows Live SkyDrive.

Ако търсите програма за синхронизация на вашите файлове измежду различни устройства погледнете Syncpilicity и Dropbox.

Операционни системи. Не е задължително да се спирате на най-известните и скъпоструващи операционни системи, за да можете да управлявате бизнеса си. Например, може да пробвате и Ubuntu на Linux, операционната система е безплатна  и поддръжката също. Друга подобна Линукс дистрибуция е Jolicloud, тя е базирана върху Ubuntu и е оптимизирана за устройства с малък екран, каквито станаха много известени напоследък ( таблети, нетбуукс и други). И двете операционни системи са лесни за инсталиране и имат безброй апликации.