Един по-тенденциозен поглед върху технологиите vs развиващия се свят. Колко smart е smart?

Светът се развива, глобализацията става все по-голям и всеобхватен феномен, а пък своевременно технологиите продължават своя паралелен път. Имаме телефони, но хладилниците липсват.. Сякаш предвестника за промяна се оказва не човека, ами компютъра или по-скоро, ние самите си задаваме въпроса, кой е определящия? Накъде отива света или докъде стига технологията? Къде се срещат реалния свят и технологиите, и къде остава едното недокоснато от другото?

Да бъдеш смарт, да се обличаш смарт или да имаш смартфоун изглежда, че вече все повече се припокриват. Да си смарт е тенденция или поне така твърдят Samsung. Таблета или електронните четци влизат в тази категория също. Но къде остава хладилника, фурната и печката, защо ли не са толкова смарт и те, ами продължават да съществуват в сянката на това глобално технологично развитие? Сякаш напълно осъзнато биваме обсипвани с безброй непотребни телефони, докато храната в хладилника ни стои все така замръзнала и не сготвена, колкото е била винаги?! Шефът на Sunbeam – Джон Хаман определя тази тенденция, като вид стагнация, що се отнася до потребителите и техните технологични нужди, а именно – да са по-практични. Хаман твърди, че още преди 10 години е имало микровълнова фурна, която е сваляла рецепти от интернет и се е самонастройвала, но уви, дори сега в 2012 година нищо не се е променило. В момента най-нашумелия такъв продукт е хладилник с LCD екран и апликации на марката LG Electronics, който своевременно уведомява собственика, че дадена храна има изтекъл срок на годност.

В тази връзка, на този етап е трудно да бъдат обобщени дадени изводи, поради простата причина, че технологиите имат своя собствен път, независимо от масовите нужди. Дали бъдещето крие повече колаборация между двете, е само въпрос на въображение и малко време…